Behandling

BEHANDLING

Det er utført lite forskning på behandlingen av sykliske brekninger. Det er mange forskjellige tiltak som har vist seg å ha effekt, men det er små studier, med få pasienter. For mange ser det ut som at bare det å få diagnosen og en forklaring på hva plagene skyldes reduserer antall kvalmeepisoder. Sannsynligvis kan bekymring være med på å utløse anfall, og graden av bekymring reduseres ofte når man vet litt mer om hvorfor man er syk.

Det finnes ingen kur for sykliske brekninger, så den langsiktige behandlingen bør ta sikte på å etablere kontinuitet i behandlingen, tilgang på effektive medisiner og lage en rasjonell plan for hva man gjør om man får et anfall og trenger hjelp.

1) Kontinuitet av behandlingen.
Dessverre er det sånn at det i helsevesenet ikke er mye kunnskap om CVS, så man må regne med å stadig møte på helsepersonell som ikke vet hva dette er. Det å finne en lege som er villig til å jobbe sammen med deg, om din eller ditt barns behandling er avgjørende.

2) Tilgang på effektive medisiner. 
Man bør alltid ha tilgang på medisiner man trenger for å behandle anfallet, i den fasen det er i.

fase 1: Prodromalfasen – her er fokuset å forsøke å stoppe anfallet fra å komme.
fase 2: Oppkastfasen – her er fokuset å lindre symptomene.
fase 3: Etterfasen – her er fokuset å rette opp kroppens væskebalanse etc.
fase 4: Mellomfasen – her er fokuset å jobbe prevantivt for å redusere frekvensen av anfall.

3) Man må ha en rasjonell plan for hva man gjør om man får en anfall, og man trenger hjelp.

 

CVSA er, i gang med å etablere en komitee som skal utarbeide retningslinjer for diagnose og behandling av sykliske brekninger for voksne. Prosjektet med å utarbeide retningslinjer for barn ble fullført i 2008, og du kan finne retningslinjene her (pdf).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>